This website works best with JavaScript enabled

Εφημερίδα «Τσαφ-Τσουφ» 

Τα Νέα μας 

Thumbnail Ο Πολιτισμός ως ανθρώπινη έκφραση και δημιουργία, ορίζει ένα ευρύ φάσμα των ανθρωπίνων...
Thumbnail Το πρώτο πανελλήνιο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) και της...
Thumbnail Εδώ πλάθονται τα όνειρα των παιδιών! Από τον Σεπτέμβριο του 2016 το ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ επεκτείνει τη δράση...
Thumbnail Η σχολική χρονιά 2016-2017 σηματοδοτεί την έναρξη Νέου Εκπαιδευτικού Τμήματος: ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ,...
Thumbnail Τη σχολική χρονιά 2015-2016, το Νηπιακό τμήμα του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ συμμετείχε στο 3ο Διεθνή...
Περισσότερα: Σχολική Ζωή  

Η Ελιά και το Λάδι

 

Η αφήγηση του παραμυθιού «Η ΣΟΦΗ ΕΛΙΑ», της Ειρήνης Καμαράτου-Γιαλλούση, κέντρισε το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ και αποτέλεσε την αφετηρία για το ταξίδι της αναζήτησης και εξερεύνησης στον κόσμο της πολύτιμης Ελιάς. Γνωρίσαμε την ελιά και τα προϊόντα της και διαπιστώσαμε τη διατροφική αξία της ελιάς και του λαδιού, καθώς, και την χρησιμότητά τους.

 

Δράση συνεργασίας| «Χαράζω τη δική μου ελιά πάνω στον πηλό!»

Τα παιδιά των Προνηπιακών τμημάτων, έχοντας ως εφόρμηση το παραμύθι «Η σοφή ελιά», της Ειρήνης Καμαράτου-Γιαλλούση, συνεργάστηκαν, έπλασαν πηλό και χάραξαν πάνω του, με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας, την δική τους ελίτσα.

Η συνεργασία των δύο τμημάτων έδωσε ιδιαίτερη χαρά στα παιδιά, με αποτέλεσμα αυτή η σχολική ημέρα, στο ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ, να μοιάζει με γιορτή!

Οι μικροί «επιστήμονες»!

Οι μικροί «επιστήμονες», του Παιδικού και Προνηπιακού τμήματος του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ, προσέγγισαν βιωματικά τις Φυσικές Επιστήμες πραγματοποιώντας πείραμα με το λάδι.

Οι μικροί μαθητές γεμάτοι περιέργεια, προσπάθησαν να προβλέψουν…. αν βάλουμε λάδι και νερό μαζί στο ποτήρι τι θα γίνει; Αν τα ανακατέψουμε καλά; Το επιχειρήσαμε… ανακατέψαμε και διαπιστώσαμε το λάδι δεν αναμιγνύεται με το νερό… το νερό ‘πάει’ κάτω και το λάδι πάνω… Γιατί το λάδι είναι πιο ελαφρύ από το νερό!

Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά απόλαυσαν τη πειραματική διαδικασία, έβγαλαν χρήσιμα συμπεράσματα και το χάρηκαν πολύ!!!

Η Ελιά

Συνεχίζοντας τις δράσεις μας για την Ελιά και το Λάδι, τα παιδιά του Προνηπιακού τμήματος, θέλησαν να φτιάξουν τη δική τους ελιά, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, όπως φύλλα από δέντρο ελιάς και πρόσθεσαν τις τελευταίες τους πινελιές με μαρκαδόρους.

ΚΛΑΔΙ ΕΛΙΑΣ, σύμβολο Ειρήνης!

Έχοντας ως ερέθισμα τα κλαδιά ελιάς, που είχαν φέρει τα παιδιά του Προνηπιακού τμήματος στην τάξη τους, τις προηγούμενες ημέρες, αναφερθήκαμε στους Ολυμπιακούς αγώνες, στους αθλητές των αγώνων που άλειφαν το σώμα τους με λάδι και στο στεφάνι ελιάς, τον Κότινο, που χάριζαν στον νικητή. Μιλήσαμε για τις ιέρειες, οι οποίες στην αρχαία Ολυμπία υμνούν «Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού…» για να ανάψει η φλόγα στο βωμό της αρχαίας Ολυμπίας και να ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, κατά τη διάρκεια των οποίων σταματούσαν ακόμα και οι πόλεμοι.

Έτσι λοιπόν, κι εμείς με τη σειρά μας, αφού μαζέψαμε αρκετά φύλλα ελιάς, φτιάξαμε τον δικό μας κότινο και τον βάψαμε χρυσό.

ΤΟ ΛΙΟΜΑΖΩΜΑ

Κατά τη διάρκεια της θεματικής ενότητας «Η Ελιά και το Λάδι», τα παιδιά Παιδικού τμήματος του σχολείου μας, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν δραστηριότητες με όλες τους τις αισθήσεις.

Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τη μυθολογία, την τέχνη και τα εικαστικά, προσέγγισαν το λιομάζωμα και τη διαδικασία παραγωγής λαδιού.

Ενημερωτικα Δελτια 

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτιίων του Σύγχρονου Νηπιαγωγείου

Συνδεμένοι τώρα 

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 106 επισκέπτες και κανένα μέλος

Βρείτε μας στο Facebook 

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #f_syc9 #eef77 #020614063440
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.