This website works best with JavaScript enabled

ΣΚΑΚΙ... καλωσόρισες στο Σύγχρονο Νηπιαγωγείο!

 

Μια φορά και έναν καιρό ήταν το ΣΚΑΚΙ…

Το Σύγχρονο Νηπιαγωγείο έχοντας πάντοτε το βλέμμα του στραμμένο στη βιωματική καλλιέργεια της γνώσης, των δεξιοτήτων αλλά και των αξιών ανοίγει τους πνευματικούς του ορίζοντες και καλωσορίζει στις εγκαταστάσεις του το ΣΚΑΚΙ, προσφέροντας νέες συγκινήσεις στους μικρούς του φίλους.

 

Μέσα από τις πλούσιες σε χρώματα και ζωγραφιές σελίδες του παραμυθιού «Μια φορά και έναν καιρό ήταν το Σκάκι…», του Κ.Γιουβαντσιούδη και της Ε. Μουσιάδου, τα παιδιά ταξίδεψαν με διασκεδαστικό τρόπο στον κόσμο του Σκακιού ακονίζοντας το μυαλό τους.

Βασιλιάδες και Βασίλισσες στους πύργους τους, άλογα, αξιωματικοί και στρατιώτες μας επισκέφθηκαν, φέρνοντάς μας ως δώρο πλούσια ερεθίσματα για μια σειρά δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Η ανάγκη να στηθεί μια ζεστή σκακιστική γωνιά γεννήθηκε σχεδόν από τις πρώτες μέρες. Τα παιδιά εκεί πλαισιωμένα από δασκάλους αλλά και από ανθρώπους που αγαπούν το Σκάκι ανακάλυψαν τη μαγεία πίσω από κάθε πιόνι.

Το Σκάκι άλλωστε έχει αποτελέσει ένα από τα πιο δημοφιλή επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής, που άλλοτε έχει περιγραφεί ως τέχνη και άλλοτε ως επιστήμη.

Είναι σε θέση όμως ένα παιδάκι νηπιαγωγείου να μάθει Σκάκι; Έχει τις δυνατότητες να κατανοήσει τους βασικούς του κανόνες; Σύμφωνα με την Ακαδημία Σκάκι Νέου Ψυχικού η απάντηση είναι σίγουρα ναι! Ένα παιδί πέντε χρονών είναι σε θέση να κατανοήσει πλήρως τους βασικούς κανόνες του σκακιού και να παίξει μια παρτίδα χωρίς λάθη, παρακολουθώντας μαθήματα σε σκακιστική λέσχη .

Ποια είναι όμως τα οφέλη του σκακιού για ένα παιδί;

Ενώ η παιδαγωγική επιστήμη προσπαθεί τις τελευταίες δεκαετίες να βρει τα εργαλεία που στοχεύουν στην καλλιέργεια του κριτικού πνεύματος, το σκάκι το έχει κατορθώσει απλά μέσα από παιγνιώδη τρόπο.

Η φύση του παιχνιδιού είναι τέτοια που το παιδί αναπτύσσει τις ικανότητές του να αναλύει καταστάσεις και να λαμβάνει αποφάσεις. Η εξάσκησή του αυτή θα το οδηγήσει στη λήψη αποφάσεων χωρίς τη συμβουλή κάποιου μεγαλύτερου, γεγονός που ενισχύει την αυτοεικόνα του. Έχει αποδειχθεί πως μέσω του σκακιού, τα παιδιά καλλιεργούν στοιχεία του χαρακτήρα τους όπως: η επιμονή, η υπομονή, η μαχητικότητα, η μνήμη, η αυτοσυγκέντρωση, η πλήρης ανάληψη ευθυνών, η αποδοχή αξιοκρατικών κριτηρίων και η άμιλλα καθώς και η παντελής απουσία της τύχης συμβάλλει στην καλλιέργεια του ‘ευ αγωνίζεσθαι’ .

Ουσιαστικά μια παρτίδα σκάκι αποτελεί ένα μέσο αυτο-ρύθμισης γι΄ αυτό και πολλοί χαρακτηρίζουν το σκάκι σαν μια αλληγορία για τη ζωή: αναποδιές στις οποίες πρέπει να ανταπεξέλθουμε, αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε, απογοητεύσεις που θα νιώσουμε, επιλογές που θα κάνουμε, επίθεση ή υποχώρηση, τακτική ή στρατηγική.

Στο σκάκι μαθαίνουμε να στηριζόμαστε αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις. Η παντελής έλλειψη τύχης μας υποχρεώνει σε μια πορεία αυτογνωσίας και συνεχούς αυτοβελτίωσης, που τις περισσότερες φορές δεν γίνεται συνειδητά. Στα πρώτα βήματα εκμάθησης του ΣΚΑΚΙΟΥ, το μικρό παιδί, έχει όλη την ελευθερία να κάνει λάθη, να παίζει τα κομμάτια σε λάθος τετράγωνα που ‘’τρώγονται’’, δίχως να προβληματιστεί ιδιαίτερα. Κομβικό σημείο θεωρείται η στιγμή του βασιλιά. Οι απαγορεύσεις στην κίνησή του (ο βασιλιάς δεν τρώγεται ), δημιουργούν τα πρώτα σκιρτήματα και τελικά την πρώτη σημαντική απόφαση που καλείται να λάβει το παιδί. Να συνεχίσω το σκάκι; Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα παιδιά σταματούν σ’ αυτό ακριβώς το σημείο, αφού δεν μπορούν να αποδεχθούν τους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν μπορούν να βρουν δικαιολογίες για την ήττα τους, αλλά ούτε και να ζητήσουν βοήθεια. Αυτό τους οδηγεί σιγά – σιγά στη μονόδρομη απόφαση ‘’μαθαίνω να χάνω ή σταματάω το σκάκι’’, αναφέρει ο κ.Γιουβαντσιούδης.

Συνοψίζοντας αναφέρουμε πως οι περισσότεροι άνθρωποι αφελώς θεωρούν ότι όποιο παιδί είναι καλό στο σκάκι, είναι και μια διάνοια. Αντιθέτως οι ικανότητες που διέπουν έναν άριστο σκακιστή είναι επίκτητες και διδακτές σε όλους.

Η ενασχόληση με το σκάκι είναι ευεργετική όχι μόνο για τους διανοητικά προικισμένους αλλά και για άτομα με μαθησιακές ιδιαιτερότητες, όπως δυσλεξία και υπερκινητικότητα. Η τακτική εξάσκηση στο σκάκι μπορεί να οδηγήσει σε ορατή βελτίωση στο σχολείο αλλά και στην κοινωνική ζωή του παιδιού γενικότερα.

Ας το δεχτούμε λοιπόν στην καθημερινότητά μας, προσφέροντας το μεγαλύτερο δώρο μάθησης στο παιδί μας.

ΣΚΑΚΙ... καλωσόρισες στο Σύγχρονο Νηπιαγωγείο!

Ενημερωτικα Δελτια 

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτιίων του Σύγχρονου Νηπιαγωγείου

Συνδεμένοι τώρα 

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 487 επισκέπτες και κανένα μέλος

Βρείτε μας στο Facebook 

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #f_syc9 #eef77 #020614063440
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.