Σύγχρονο Νηπιαγωγείο
Άρθρα Header
ΑΡΘΡΑ


Ας ξεκινήσουμε θυμίζοντας μια αλήθεια που αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις: δεν μπορείς να αλλάξεις τον άλλο επειδή το θέλεις ή επειδή τον αγαπάς κ.λ.π. Ο μόνος άνθρωπος που μπορείς να αλλάξεις είναι ο εαυτός σου.


Οι γύρω φίλοι, σύντροφος, γονείς, συνάδελφοι θα απαντήσουν στην αλλαγή σου τροποποιώντας τη δική τους συμπεριφορά και υιοθετώντας καινούργια θέση και στάση στη σχέση σας, καλύτερη ή χειρότερη από πριν… Αν ο τρόπος που επικοινωνείς με τους άλλους δεν σε ικανοποιεί μην περιμένεις από αυτούς να τον αλλάξουν, μπορείς να το κάνεις εσύ!

Ο τρόπος που επικοινωνούμε καθορίζει την ποιότητα των σχέσεων που θα δημιουργήσουμε, πόση ικανοποίηση θα πάρουμε από αυτές, πόσο ευχαριστημένοι θα είμαστε από τις επιλογές μας. Πολλές φορές δεν επικοινωνούμε αποτελεσματικά γιατί πέφτουμε πάνω σε παγίδες χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Παγίδες όπως:

-Δεν σε ακούω προσεκτικά, άρα κάνω εικασίες και υποθέσεις για το τι εννοείς και τις αντιμετωπίζω σαν πραγματικότητα.
-Υποθέτω ότι μπορείς να διαβάσεις τη σκέψη μου, άσχετα με το τι λέω είσαι υποχρεωμένος να καταλάβεις τη εννοώ. Έτσι αφού δεν διαβάζεις σωστά τη σκέψη μου έρχεται μεταξύ μας η αποξένωση.
-Αφού με αγαπάς ξέρεις πάντα τι εννοώ, όταν δεν ξέρεις σου θυμώνω πετώντας σου ένα ‘δε μ αγαπάς’, ‘δεν’, δεν΄΄…
-Σου βάζω ταμπέλα π.χ. είσαι αδιάφορος, ψεύτης. Σε αντιμετωπίζω έτσι κι εσύ σπεύδεις να επιβεβαιώσεις τις προσδοκίες μου με αδιαφορία και ψέμα!
-Φοβάμαι να μιλήσω, να εκφράσω πραγματικές σκέψεις και συναισθήματα.

Κάθε φορά που μιλάμε μιλούν όλα πάνω μας: το πρόσωπο και το σώμα με τα μηνύματα που στέλνει, ο τόνος της φωνής, οι λέξεις, όλα. Όταν υπάρχει ασυμφωνία στη λεκτική και εξωλεκτική επικοινωνία δίνουμε διπλά, αντιφατικά μηνύματα. Τα διπλά μηνύματα εκτός του ότι μπερδεύουν φωνάζουν κιόλας και λένε:

-Έχω χαμηλή αυτοεκτίμηση και πιστεύω ότι δεν είμαι αρκετά καλός/η.
-Τρέμω μην πληγώσω τα συναισθήματα των άλλων, μην τους δυσαρεστήσω.
-Φοβάμαι μήπως διακόψουν τη σχέση μαζί μου.
-Ανησυχώ για αντίποινα, εκδίκηση, δεν αντέχω τη σκέψη.
-Δεν θέλω να επιβάλλω τη γνώμη μου ή δεν έχω συναίσθηση για τίποτα και δεν με νοιάζει.
-Φοβάμαι να είμαι ευθύς στην επικοινωνία μου γιατί φοβάμαι την απόρριψη.

Η μορφές επικοινωνίας είναι αποτέλεσμα μάθησης. Μάθαμε να επικοινωνούμε με συγκεκριμένους τρόπους μεγαλώνοντας. Αν οι τρόποι που μάθαμε δεν μας ικανοποιούν, δεν μας βοηθούν, είναι καιρός να αντικατασταθούν με καινούργιους … Αν ο τρόπος που επικοινωνείς με τους άλλους δεν σε ικανοποιεί μην περιμένεις από αυτούς να τον αλλάξουν, μπορείς να το κάνεις εσύ! Ξεπερνώντας με υπομονή τις παγίδες, δίνοντας χρόνο στις σχέσεις και προσέχοντας τα λόγια και τη συμπεριφορά σου. Αυτά είναι στο χέρι σου. Οι άλλοι θα απαντήσουν, θετικά ή αρνητικά! Εσύ όμως θα έχεις κάνει ότι μπορείς.


 Άρθρο της Μαρίας Σκαρλάτου
Ψυχολόγου
http://mariaskarlatou.blogspot.gr/

Έχετε απορίες; Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε τη

Φόρμα Επικοινωνίας μας