Δράση: "Τον κάδο ΑΦΗΣ, μην ξεχνάς να επισκεφτείς!"
Συλλογή και ανακύκλωση των μπαταριών
ΔΡΑΣΗ: "Τον κάδο ΑΦΗΣ… μην ξεχνάς να επισκεφτείς!"
Στις μέρες μας, τα παιδιά αλλά και όλοι μας γινόμαστε μάρτυρες της συσσώρευσης σκουπιδιών στους χώρους που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε. Η γη καταστρέφεται μέρα με τη μέρα και οι περισσότεροι άνθρωποι αδιαφορούν. Το περιβάλλον μολύνεται συνεχώς με διάφορους τρόπους. Κάθε χρόνο παράγονται πάνω από δέκα δισεκατομμύρια μπαταρίες σε όλο τον κόσμο. Πού καταλήγουν όμως οι μπαταρίες αυτές;
Οι μπαταρίες αποτελούν ηλεκτροχημικές συσκευές που έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπουν τη χημική ενέργεια σε ηλεκτρική και να παρέχουν ενέργεια στις ηλεκτρονικές συσκευές. Όπως όλα τα προϊόντα, έτσι και οι μπαταρίες έχουν ένα συγκεκριμένο κύκλο ζωής. Ο κύκλος αυτός ξεκινά από το εργοστάσιο κατασκευής των μπαταριών και καταλήγει στον τελικό χρήστη, δηλαδή στον καταναλωτή. Όταν αδειάσει μια μπαταρία, ο καταναλωτής έχει δύο επιλογές. Η πρώτη επιλογή είναι η μπαταρία να καταλήξει στα σκουπίδια. Όμως, με αυτό τον τρόπο διακόπτεται ο κύκλος ζωής της και χάνονται πολύτιμες πρώτες ύλες και ενέργεια. Πέραν από αυτό, κάποια επικίνδυνα στοιχεία της μπαταρίας μπορούν να περάσουν στον υδροφόρο φορέα με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Η δεύτερη επιλογή είναι η μπαταρία να καταλήξει σε κάδο συλλογής και να ανακυκλωθεί. Με τη διαδικασία της ανακύκλωσης, ο κύκλος ζωής της μπαταρίας μπορεί να συνεχιστεί και πολλά στοιχεία της μπαταρίας να επαναχρησιμοποιηθούν στην παραγωγή νέων μπαταριών ή και άλλων προϊόντων. Οι μπαταρίες περιέχουν βαρέα μέταλλα, όπως υδράργυρο, μόλυβδο, κάδμιο, νικέλιο. Γι’ αυτό, η ανεξέλεγκτη απόρριψη των μπαταριών μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του περιβάλλοντος, και να έχει επιπτώσεις στις λίμνες, στους ποταμούς, στο νερό και στο έδαφος.
Σε πολλά σχολεία της Ελλάδας, έχει ήδη ξεκινήσει μία σημαντική προσπάθεια από τους μαθητές για την συλλογή και ανακύκλωση των μπαταριών. Ήδη, μέχρι σήμερα πάνω από 7.300 σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Η ΑΦΗΣ ενισχύει αυτή την προσπάθεια, παρέχοντας δωρεάν κάδους ανακύκλωσης, ενημερωτικό υλικό και παρουσιάσεις για την ανακύκλωση στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την ελληνική επικράτεια. Όπως είναι γνωστό, τα παιδιά είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές μπαταριών, λόγω των πολυάριθμων παιχνιδιών και φορητών συσκευών που χρησιμοποιούν.
Έτσι λοιπόν, ο κάδος ΑΦΗΣ που έχει τοποθετηθεί στο ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ αποτελεί για εμάς την απόδειξη της συλλογικής προσπάθειας, για ένα καλύτερο μέλλον! Το μέλλον των παιδιών μας.
Παράλληλα η τοποθέτηση του κάδου ΑΦΗΣ αποσκοπεί στην δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά, τα οποία αποτελούν το μέλλον της χώρας μας. Γιατί η ανακύκλωση είναι πρωτίστως θέμα παιδείας.
Η ανακύκλωση δεν είναι τάση, είναι τρόπος ζωής, είναι κουλτούρα και καλλιεργείται από μικρή ηλικία. Κάποιες μικρές ή μεγάλες συνήθειες στην καθημερινότητα όλων μας μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στη φύση και να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον…. το σπίτι μας!